Pazarlama firmalarin, hangi mallarin veya hizmetlerin müsterilerinin ilgisini çekecegini tayin etmeleri ve satislar, iletisim ve isletme idaresi gelistirmeleri için stratejileri belirlemeleri sürecidir. Pazarlama süreci, bir bütünlestirilmis süreç olup bunun vasitasiyla firmalar müsterileri için deger yaratmakta ve bunun karsiliginda müsterilerden deger kapabilmek için güçlü müsteri iliskileri kurmaktadirlar.
Pazarlama, toplumun ve bireyin sosyo-psikolojik yapilarini ilgili bilim dallarindan yararlanarak inceleyen ve onlarin gerçek tutum ve davranislarini ögrenmeye çalisan, mal ve hizmetlerin tüketicilere ulastirilmasinda kullanilan yöntemlerden de yararlanarak tüketicilerin istek ve ihtiyaçlarina uygun pazarlama uygulamalarinin bulunmasini saglayan bir faaliyettir. Ayrica pazarlama, yerel, bölgesel ve ulusal pazarlarin birbirine baglanmasinda rol oynayan faktörlere ilgi gösterir...
Pazarlama kavraminin temelini degisim süreci (prosesi) teskil etmektedir. Sözlük tanimi olarak, pazarlama " iki veya daha fazla taraf arasinda gerçeklesen bir degisim/mübadele sürecidir" seklinde tanimlanmaktadir. Pazarlama asagidaki sekilde görüldügü gibi üreticilerle tüketiciler arasinda yer alan bir ara-yüzey fonksiyonu olarak degerlendirilebilir.Bir ara-yüzey fonksiyonu olarak pazarlama faaliyetlerinin amaci tüketici ihtiyaç ve isteklerine uygun mal ve hizmetlerin, arzu edilen zaman ve mekanda uygun bir fiyatla tüketiciye ulastirilmasidir. Ancak, pazarlama baglaminda, degisim olayinin gerçeklesebilmesi için belirli sartlarin mevcut olmasi gerekmektedir. Buna göre, pazarlama baglaminda bir degisimden bahsedebilmek için, belirli bir ödeme gücüne sahip kisilerin, kendi hür iradeleri ile bir fayda beklentisi içinde (pazarda) diger kisilerle mal veya hizmet mübadelesine girmesi gerekmektedir. Baski altinda gerçeklesen veya taraflardan birinin karsi tarafa önerebilecegi bir deger ifade eden bir seye sahip olmamasi durumunda degisim sürecinden bahsetmek mümkün olmayacaktir.